Kelebek Magazin

YEME BOZUKLUĞU OLANLAR UZMAN HEKİMLERE DANIŞMALI

Son zamanlarda gündeme gelen Anoreksiya Nervoza (yeme bozukluğu) hastalığı, uzman hekimler gözetiminde tedavi edilmediği takdirde organ yetmezliği hatta ölüme neden olabiliyor.

Anoreksiya Nervoza’nın en sık 12-25 yaş arası genç kadınlarda görüldüğünü belirten Özel Sağlık Hastanesi Psikiyatri Uzmanı Dr. Gülşah Dinçer Atalay, ülkemizde de bu vakaların görülme sıklığının arttığını söyledi.

Sosyal medyanın özellikle kadınlar üzerinde yarattığı güzellik algısının bu hastalığı tetiklediğini de vurgulayan Atalay, “Anoreksiya Nervoza kişinin aşırı zayıf olmasına rağmen kendini kilolu olarak hissettiği ve bu nedenle yeme davranışını aşırı şekilde kısıtladığı ciddi bir yeme bozukluğudur. Kişide bir beden algısı bozukluğu bulunmaktadır ve hayatı üzerindeki kontrol ihtiyacını istemediği duygularını yeme davranışı üzerinden yönetmeye çalışır. Son dönemde sosyal medya, özellikle gençlere ‘zayıf insanlar başarılı ve güzeldir’ algısını oluşturacak şekilde mesajlar veriyor. Dolayısıyla gençler fit görünme takıntısı içine girebiliyor. Bu da anoreksiyaya yatkınlığa neden olan düşünce ve davranışları tetikleyebiliyor” diye konuştu.

ÖLÜM ORANI EN YÜKSEK PSİKİYATRİK HASTALIK

Anoreksiya Nervoza’nın ölüm oranına en yüksek Psikiyatrik hastalık olduğunu vurgulayan Psikiyatri Uzmanı Dr. Gülşah Dinçer Atalay, şunları söyledi: “ Anoreksiya Nervoza nedeniyle vücuttaki kaslar ve yağ dokusu zamanla erir, elektrolit dengesizlikleri oluşur. Kalp kası da etkilendiği için ani kalp durmasına neden olabilir, çeşitli organ yetmezlikleri oluşabilir. Bunun yanında kişiler hastalıklarını kabul etmedikleri için tedaviye oldukça geç başvururlar. Bu da tedavinin başarısız olmasına neden olan faktörlerden bir tanesidir. Anoreksiya Nervoza tanılı kişilerde depresyon çok sık görülür ve bu durum intihar riskini de artırır. En sık 12-25 yaş arası genç kadınlarda görülmekle birlikte erkeklerde ve çocuklarda da görülebilmektedir. Özellikle mükemmeliyetçi, kontrol odaklı ve dış onaya duyarlı bireyler risk altındadır. Kişi aynaya baktığında gerçek halini değil zihnindeki çarpıtılmış görüntüyü görür. Tedavide de kişinin sadece kilosunu normale getirmek değil, bu beden algısındaki bozukluğu da düzeltilmesi gerekir”

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ