Kelebek Magazin

Yaralı kuş bulduğunuzda ne yapmalısınız?

Veteriner hekim Gökçe Coşkun, “Yaralı kuş bulunduğunda karton kutuya koyup uzman bir kişiye ulaşılmalı. Kutu içerisine yemek ve su koymayın” dedi.

Antalya Kuş Gözlem Topluluğu üyesi, kuş gözlemcisi veteriner hekim Gökçe Coşkun, mart ayı başı itibarıyla Afrika ve Arap Yarımadası’ndan yola çıkıp, bir kısmı Türkiye’de kalan bir kısmı Türkiye üzerinden Kuzey Avrupa’ya göç sırasında yorgun düşmüş veya yaralanmış kuşların gönüllü tedavisini yapıyor.

Coşkun, “Kuşlar bu dönemde güneyden kuzeye göç ediyor. Önemli rotaların üzerinde yer aldığımız için de birçok kuş göçüne tanıklık ediyoruz, ev sahipliği yapıyoruz. Mart ayında başlayan göç haziran ayına kadar sürüyor. Bundan sonraki dönem ise yuvalanma. Bazı kuşlar direkt kuzey ülkelerine giderken bazıları ülkemizde yuva kurup yavrularını büyütüyor” diye konuştu. 

Burada iki tür yardıma muhtaç kuşla karşılaştıklarını anlatan Coşkun, “Birincisi göç eden türlerin yorgun ve bitkin halde kalmaları. Bunu özellikle habitat kaybı yaşanmış bölgelerde çok sık görüyoruz. Buralarda ne yazık ki yiyecek ve su bulamayan kuşlar yardıma muhtaç hale gelebiliyor. Bunun dışında cam ve pencerelere çarpma durumları görülebiliyor. İkincisi ise üreme döneminde görülen durumlar yani insan baskısı ve stres nedeniyle ebeveynlerin yuvayı terk etmesi ve öksüz bireyler oluşması. Özellikle şehirde üreme gösteren kırlangıç, ebabil gibi türlerde çok sık rastlıyoruz. Şu an ebabiller ülkemize geldi. Boz ebabiller ve ak karınlı ebabilleri çok sık görebiliyoruz. Uzun binalarda oturuyorsanız duvarınıza ebabil veya kırlangıçlar yuva yapabilir. Böyle bir yuvaya tanık olursanız, bu bölgeye çok yaklaşmamanız önemli” dedi. 

“ELLE DOKUNMAYIN, KARTON KUTUYA KOYUN”

Coşkun, yardıma muhtaç bir kuşa yardım etmek için de şu önerilerde bulundu:

“Eğer böyle bir kuşla karşılaşırsanız ilk olarak onu alıp dikkatli bir şekilde elle temas etmeden, havlu veya peçete gibi bir malzemeyle karton bir kutuya koymanız yeterli. Karton kutu içerisine yemek ve su koymayın, onun tüylerine bulaşmasıyla tüyleri zarar görebilir. Sadece karton kutuya koyup uzman bir kişiye ulaşmanız ve size gerekli bilgileri vermesi yeterli olacaktır. Ya da Doğa Koruma ve Milli Parklar ile iletişime geçerek uzman ekipler sizden alabilir. Özellikle bu ilkbahar günlerinde duyarlılığınızı artırmanız birçok yaralı veya yardıma muhtaç kuşun tekrar doğaya dönmesini sağlayabilir.”

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ