Kelebek Magazin

Ünlü milyarderden Çin için kıyamet senaryosu

ABD’li ünlü yatırımcı Ray Dalio, dünyanın en büyük ikinci ekonomisi olan Çin’de büyük fırtınaya neden olabilecek beş büyük sorunu sıraladı.

ABD’li ünlü milyarder yatırımcı Ray Dalio, küresel ekonominin ikinci büyük oyuncusu Çin’in karşı karşıya olduğu meydan okumalara dair çarpıcı açıklamalarda bulundu.

Dünyanın en büyük hedge fonlarından biri olan Bridgewater Associates’in kurucusu olan Dalio, Çin’in 100 yıllık bir fırtınaya neden olabilecek büyük ekonomik ve jeopolitik zorluklarla karşı karşıya olduğunu söyledi.

74 yaşındaki Dalio, üç gün önce LinkedIn hesabından paylaştığı mesajda “Büyük iç ve dış güç çatışmalar, doğada büyük yıkıcı değişimler (Çin’in özellikle eğilimli olduğu kuraklıklar, seller ve salgınlar gibi) ve teknolojide devasa değişimlerle aynı anda büyük borç ve servet eşitsizliği olduğunda, 100 yıllık büyük fırtına olasılığının arttığını, Çin’deki mevcut durumun bu olduğunu ileri sürdü.

‘FİNANSAL SİSTEM ÜZERİNDE YÜK OLUŞUYOR’

Çin, son birkaç yıldır emlak ve varlık fiyatları ile istihdamı aşağı yönlü bir döngüye sokarak ekonomiyi sekteye uğrayan bir emlak krizine saplanmış durumda. Buna, giderek yaşlanan nüfus ve tek çocuk politikasının mirası eklendiğinde, finansal sistem üzerinde yük oluşuyor.

Dalio, bu eğilimlerin ekonomik aktiviteyi, fiyatları ve psikolojiyi olumsuz etkilediğini söyledi.

Dalio’nun dikkat çektiği zorluklardan ikincisi, giderek artan servet eşitsizliği. Pekin yönetiminin bu olguya karşı daha fazla “ortak refah” vurgusu yaptığını, bunun da korku uyandırarak ülkedeki havayı daha kötüleştirdiğini öne sürdü.

‘YATIRIMCILAR ÇİN’DEN UZAKLAŞIYOR’

Üçüncü zorluk olarak ABD ile ilişkilerin giderek gerginleşmesine değinen Dalio, iki ülke arasındaki güç çatışmasının yatırımcıların Çin’den uzaklaşmasına neden olduğunu söyledi.

Dalio’nun işaret ettiği diğer zorluklar, teknoloji alanındaki güç savaşı ve iklim krizi.

Dalio, “Çin’deki koşullar ve ruh hali, tartışmasız biçimde daha tehdit edici hale geldi” dedi.

ETİKETLER:
BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ