Kelebek Magazin

Twitter’da hareketlilik devam ediyor… Yeni özellik geliyor, uğruna Tesla hisseleri satılıyor

Elon Musk’ın satın almasından sonra hareketli günler geçiren şirketten yeni haberler gelmeye devam ediyor. Twitter Blue için nihayet bir karara …

Elon Musk’ın satın almasından sonra hareketli günler geçiren şirketten yeni haberler gelmeye devam ediyor. Twitter Blue için nihayet bir karara varan şirket, bu defa da yaşadığı ekonomik sıkıntılar ve eski bir çalışanının iddialarıyla dikkat çekiyor.

Nisan ayında Elon Musk’ın 44 milyar dolarlık teklifiyle tüm dengeleri değişen şirket, uzun soluklu ve oldukça sansasyonel bir satın alma sürecinden sonra nihayet Tesla ve SpaceX CEO’sunun yönetimine geçti.

Musk’ın, şirketin başına geçmesiyle beraber sık sık gündeme gelen platform, son olarak işten çıkarmalarla dünya basınının ilgi odağı oldu. Musk, şirketin her gün 4 milyar dolar kaybettiğini bu yüzden de işten çıkarma yapmak dışında seçeneği olmadığını belirtirken binlerce çalışan aldığı bir mail ile işsiz kaldığını öğrendi.
Şirkette kalan diğer çalışanlar ise yoğun günleri ofiste uyku tulumlarında yatarak geçirmeye başladı.

TESLA’DAN 4 MİLYAR DOLAR DAHA GİTTİ

Platformda yenilikler yapmaya hazırlanan Musk, ekonomik sorunlarla boğuşmaya devam ediyor. Son olarak Musk’ın şirketi satın almak için Tesla hissesinden yaklaşık 4 milyar dolar sattığı da basına yansıdı.

Elon Musk, Twitter’ı satın alma anlaşmasını kapatmasından bu yana yaklaşık 4 milyar dolarlık Tesla hissesi sattı. Sosyal medya platformunu 27 Ekim’de 44 milyar dolara satın alan Musk, ağustos ayında satışı finanse etmek için Tesla’dan yaklaşık 7 milyar dolarlık satış yaptığını söylemişti.

Tesla CEO’su, Twitter’ı özel hale getirmek için milyarlarca dolar harcamanın yanı sıra, anlaşmayı finanse etmek için Suudi Arabistan Prensi Alwaleed bin Talal bin Abdulaziz’e güveniyordu. Hatta Senatör Chris Murphy, Suudi Arabistan’ın Twitter’daki hissesinin ulusal güvenlik üzerindeki etkilerinin araştırılması için de çağrıda bulundu.

YENİ ETİKET GELİYOR

Musk, bir yandan ekonomik sorunlarla boğuşurken bir yandan da platformun yeni özellikleri üzerinde çalışmayı ihmal etmiyor.

Politikacıların ve medyatik kişilerin resmî hesaplarıyla, Twitter Blue’ya ücretli bir abonelik yoluyla satın alınan mavi rozetli hesapları birbirinden ayırabilmek için sosyal medya platformu iki farklı onay işareti rozeti türü sunacak.

Twitter’ın Ürün Yönetimi Direktörü Esther Crawford, “Birçok kişi mavi onay işaretli @TwitterBlue aboneleri ile resmi olarak doğrulanmış hesapları nasıl ayırt edebileceğini sordu, bu yüzden lansman yaptığımızda hesapları seçmek için ‘resmî’ etiketini tanıtıyoruz” diye tweet attı.

Twitter Blue’ya 8 dolarlık abonelik satın alan hesaplar, hesap adlarının yanında ve profillerinde mavi onay rozetine sahip olurken, belirli hesapların profillerinde Crawford’un paylaştığı bir ekran görüntüsüne göre bir “resmî” rozet bulunuyor.

Crawford ayrıca daha önce doğrulanmış tüm hesapların “resmî” etiketine sahip olamayacağını ve bu etiketin satın alınamayacağını da belirtti: “Onu alacak hesaplar arasında devlet hesapları, ticari şirketler, iş ortakları, büyük medya kuruluşları, yayıncılar ve bazı kişiler yer alıyor.”

ESKİ ÇALIŞANDAN ŞOKE EDEN İDDİALAR

Twitter, yeni yönetim, eklenen yeni özellikler ile inişli çıkışlı günler geçiriyor. Musk, platformu satın almak için aylarca uğraş verse de ve hızla çalışmalara başlasa da herkesin bu satın almadan mutlu olduğu söylenemez.

Çalışanlar dışında binlerce Twitter kullanıcısı da yeni CEO’ya tepkili. Musk’ın düzenlemelerinin platformda, yalan haberlerin ve nefret söyleminin yayılmasını artıracağından çekinenler yanında, kullanıcı verilerinin de kötüye kullanılabileceğini belirtenler var. Eski bir Twitter çalışanı da bu iddiaları kuvvetlendiren açıklamalarıyla dikkat çekti.

Eski Twitter mühendisi, tanımlanabilir kullanıcı verilerinin satılmasına yardımcı olmayı reddettikten sonra yıllar önce istifa ettiğini söylerken, Elon Musk’ın verilerle çok daha kötü şeyler yapacağından endişelendiğini belirtti.

Şu anda Brex’te baş mühendis olan Steve Krenzel, 2015’ten 2017’ye kadar Twitter’da yazılım mühendisi olarak çalıştı.

KULLANICI VERİLERİ KÖTÜYE KULLANILABİLİR Mİ?

Krenzel, yıllar önce Twitter’ın satış ekibiyle, büyük bir telekomünikasyon şirketiyle çalışmaya başladığını söyledi. O sırada Krenzel, Twitter’ın neredeyse bitmiş olduğunu ve bir alıcı bulmak için umutsuz olduğunu da belirtti.

Krenzel, çalıştığı dönemde kendisinden istenenleri ise şu şekilde anlatıyor: “Yöneticim, kullanıcıların evlerinden ne zaman ayrıldıklarını, işe gidip geldiklerini ve gün boyunca gittikleri her yeri bilmemiz gerektiğini söyledi. Ayrıntılı olarak tanımlanabilir kullanıcı verilerinin satışına asla yardımcı olmayacağımı söyledim, ancak Twitter’ın hukuk ekibi, telekom şirketinin talebinin iyi olduğunu ve Twitter kullanıcılarının hizmet şartlarını ihlal etmediğini söyledi.”

O sırada Krenzel, Twitter’ın işten çıkarmalar yaptığını ve Krenzel ile ekibinin geri kalanının yapmak istemediği işi yapacak başka bir mühendisi olmadığını söyledi. Ekibi işten çıkarmalardan etkilenmese de Krenzel, yarısının işi bıraktığını anlattı.

Ayrıca Krenzel artık şirketin yeni CEO’su olan Musk’ın verilerle çok daha kötü şeyler yapabileceğinden endişelendiğini belirtti.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ