Kelebek Magazin

Tesadüfen bulunan taşlar 1700 yıllık tarım takvimini ortaya çıkardı

Kayseri’nin Develi ilçesinde tesadüfen bulunan beş kesme taşın üzerindeki şekillerin Roma dönemine ait biyodinamik tarım takvimi olduğu anlaşıldı …

Kayseri’nin Develi ilçesinde tesadüfen bulunan beş kesme taşın üzerindeki şekillerin Roma dönemine ait biyodinamik tarım takvimi olduğu anlaşıldı. Akademisyen Bilgin Yazlık “Benzer bir örnek daha önce hiç görülmedi” dedi.

Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi öğretim üyesi Dr. Bilgin Yazlık, 2013 yılında arkadaşlarıyla Develi’de gezerken üstünde kırmızı kök boyalar işlenmiş çeşitli figürlerin yer aldığı beş kesme taşa rastladı.

Kayseri Müze Müdürlüğü tarafından koruma altına alınan taşlarla ilgili uzun yıllar araştırma yapan Yazlık, aynı dönemde kullanılan benzer takvimlerden ve taşların üzerindeki figürlerden yola çıkarak Roma dönemine ait biyodinamik tarım (en eski ve en çevreci sürdürülebilir tarım yöntemi) takvimini ortaya çıkardı.

Yazlık, bölgede 2005 yılında başlatılan kazılarda çıkarılan 4. yüzyıla ait sikkeler sayesinde taşlara tarihlendirme yaptığını söyledi.

Taşlarda resimler bulunduğunu anlatan Yazlık, “Üzerlerinde ayın evreleri ve takım yıldızlarına benzeyen belirli bir sistematikle dizilmiş noktalar olduğunu gördüm” dedi.

Araştırmaları sonucunda taşların, ay ve yıldızların konumlarına göre tarımsal faaliyet zamanlaması yapılan biyodinamik tarım takvimine ait parçalar olduğunu tespit ettiğini aktaran Yazlık, Roma döneminde kullanılan takvimin Anadolu’da bilinen ilk ve tek örnek olarak öne çıktığını ifade etti.

“BENZER BİR ÖRNEK DAHA ÖNCE HİÇ GÖRDÜLMEDİ”

Yazlık, Nevşehir Hacıbektaş Veli Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi’nde taşlarla ilgili makale yazdığını dile getirerek, “Bu makalede, 5 parçanın birbiriyle olan bağlantılı diyagramlarını çıkardık. Buna benzer bir örnek daha önce hiç görülmedi. Mevcut örnekleri bildiğimiz için geçmişteki bu örneği de gördüğümüzde ikisi arasındaki ilişkiyi bulmuş olduk.” diye konuştu.

Yazlık, taşların bölge turizmi için de önemli olduğunun altını çizerek, “Develi bölgesinde bulduğumuz aşağı yukarı 1700 yaşındaki bu taşlar, türünün Anadolu’da bilinen tek örneği olması hasebiyle turizm açısından da değer ifade ediyor” ifadelerini kullandı. (AA)

ETİKETLER:
BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ