Kelebek Magazin

Tarihi Mirkelamoğlu Hanı’nda mülkiyet çıkmazı

İzmir’de tarihi Mirkelamoğlu Hanı’nda mülk sahipleri arasındaki anlaşmazlık sonucu restorasyon yapılamıyor. İzmir’de tarihi Kemeraltı Çarşısı …

İzmir’de tarihi Mirkelamoğlu Hanı’nda mülk sahipleri arasındaki anlaşmazlık sonucu restorasyon yapılamıyor.

İzmir’de tarihi Kemeraltı Çarşısı’ndaki 18’inci yüzyılda yapılan Mirkelamoğlu Hanı, iki katlı ve avlulu kuruluşuyla klasik Osmanlı şehir içi hanların tipik bir örneği olarak öne çıkıyor. İki kattan oluşan ve üst katında 21 oda, alt katında 20 dükkanın yer aldığı tarihi hanın 19’uncu yüzyılın başlarında konaklama ve ticaret merkezi olarak kullanıldığı tahmin ediliyor. Büyük bir bölümü depo olarak kullanılan tarihi han, gün geçtikçe yıpranmaya devam ediyor.

Restorasyon için Konak Belediyesi tarafından hazırlatılan proje, İzmir 1 Numaralı Kültür Varlıkları Koruma Kurulu tarafından 2015 yılında onaylandı. Ancak çoklu mülkiyet nedeniyle mülk sahipleri arasındaki anlaşmazlık sonucu handa restorasyon yapılamadı.

“TAŞIYICI SİSTEMİ SAĞLAM”

Restorasyon Uzmanı Yüksek Mimar Yusuf Perçin Erturan, şöyle konuştu:

“Mirkelam Hanı, geç Osmanlı dönemine ait bir han yapısına sahip. İki katlı ve avludan oluşuyor. Avlulu hanlar kategorisine giriyor. Mirkelam Hanı’nın kitabesine ulaşılamadığı için çevredeki yapılar ve dönem örneklerinden 18’inci yüzyılın sonlarına doğru yapıldığı tahmin ediliyor.

“İki katında da avluya açılan odalar mevcut. Üst katı revaklı, kemerli ve tonozlu. Odalarda haçvari tonozlar var. Revaklı bölümünde ise normal tonoz mevcut. Revaklı tonozlar birbirlerine kemerlerle bağlanmış durumda.

“Yapının taşıyıcı sistemi sağlam fakat zamanla malzemenin bozulması nedeniyle yenilemelere gitmek gerekiyor. Mirkelam Hanı, hem konaklama, hem depolama hem de dışarıya açılan dükkanları ile satış üniteleri olan bir han.”

“BETON DÖŞEME KALDIRILMALI”

“Caddeye bakan bazı pencereler genişletilmiş. Beton döşeme atılmış. Bu beton döşemenin kaldırılması gerekiyor. Genişletilmiş pencereler eski özgün haline getirilmeli. Birtakım tenteler eklenmiş, onların kaldırılması gerekiyor. Klasik restorasyon olmadığı için cephelerde bitkilenme gibi yapı problemleri var. Sıvalar dayanımını yitirerek yüzeyden ayrılmış.”

“Her yerde klima üniteleri gözüküyor. Bir düzensizlik var. Hanın en üst bölümüne açılır kapanır bir şemsiye ile gölgelendirme yapılabilir. Basit onarım kapsamı ile bile çözülebilecek sorunlar var. Restorasyon projesindeki müdahale kararları dikkate alınarak ortak alanlarda düzenleme yapılırsa yapı daha güzel hale gelir.”

“Ve 2024 yılına kadar buranın restorasyonu yapılması gerekiyor, yoksa yeniden bir restorasyon projesi çizilmesi zorunda kalacak.”

“HER SENE ‘YAPILACAK’ DENİLDİ AMA…”

Mirkelamoğlu Hanı’nda terzilik yapan Kadriye Yağcı da hanın büyük bir bölümünün depo olarak kullanıldığını söyledi.

Yağcı, “Mirkelam Hanı’nın bu halinden dolayı üzülüyoruz. Her sene bize ‘yapılacak’ dendi ama bir türlü yapılamadı. Dış cephesinin onarılması gerekiyor. Mirkelam Hanı’nın etrafındaki diğer hanlarla da bağlantıları var. O yüzden bir an önce restorasyon yapılmalı” dedi.

40 yıldır Mirkelam Hanı’nda iş yaptığını dile getiren Moşe Habif ise “Tadilat olacak diye buraya ilişkin plan, proje hazırlandı. Fakat bir türlü bu sonuca varılamadı. İnşallah en yakın zamanda bu iş halledilir” diye konuştu.

Konak Belediyesi’nden yapılan açıklamada, restorasyon için projenin hazır olduğu, ancak mülk sahiplerinin kendi aralarında anlaşması gerektiği belirtildi. (DHA)

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ