Kelebek Magazin

Saros Körfezi kıyılarında görülen caretta caretta sayısı arttı

Yumurtlama yerleri Akdeniz Bölgesi olarak bilinen caretta caretta türü deniz kaplumbağaları, son yıllarda Çanakkale’de de görülmeye başlandı …

Yumurtlama yerleri Akdeniz Bölgesi olarak bilinen caretta caretta türü deniz kaplumbağaları, son yıllarda Çanakkale’de de görülmeye başlandı.

Türkiye’de Akdeniz Bölgesi caretta caretta türü deniz kaplumbağalarının yumurtlama yeri olarak bilinirken, son yıllarda Çanakkale’de özellikle Gökçeada kıyılarında görülmeye başlandı. Doğa Koruma ve Milli Parklar Çanakkale Şube Müdürlüğü’ne son 1 ayda iki yaralı caretta caretta bildirimi yapıldı. Yürütülen çalışmalarda Gökçeada, Saros Körfezi kıyılarında caretta caretta sayısında artış yaşandığı gözlemlendi. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Biyoloji Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Şükran Yalçın Özdilek ise artışın, Gökçeada Saros Körfezi kıyılarında caretta carettalar için besin çeşitliliğinin fazla olması ve denizin temiz olmasından kaynaklandığını söyledi.

“ÇANAKKALE’Yİ TERCİH ETMELERİNİN NEDENİ YİYECEK ÇEŞİTLİLİĞİ”

Deniz kaplumbağalarının yaşam süresinin yüzde 99’unu denizde geçirdiklerini söyleyen Özdilek, “Sadece yuvalamak için kumsala çıkıyorlar, o da birkaç saat. Onun haricinde hep denizdeler. Bu hayvanlar denizde farklı yaşam evrelerinde, farklı yerlerde bulunuyor. Çanakkale kıyılarında karaya ölü olarak vuran bazı deniz kaplumbağalarının mide içeriklerini incelediğimizde çok çeşitli yiyeceklerle beslendiklerini gördük. Doğu Akdeniz ve Çanakkale’de bulunan caretta carettaların mide içeriklerine baktığımızda, Çanakkale’de daha çeşitli yiyeceklerle beslendiklerini fark ettik. Bu da bize deniz kaplumbağalarının neden Çanakkale kıyılarını tercih ettiklerinin göstergesidir” diye konuştu.

“DENİZ KAPLUMBAĞALARI OLMADIĞI ZAMAN BİR SORUN VAR DEMEKTİR”

Caretta carettaların beslendiği yeri tespit edip, koruma alanı oluşturmayı hedeflediklerini dile getiren Özdilek, “Özellikle Gökçeada kıyılarından Eşelek kumsalı gibi yerlerden yaralı hayvan bildirimi geliyor çünkü o kıyılarda çok güzel bir beslenme alanı var. Caretta carettalar belirli zamanlarda o bölgeyi beslenme alanı olarak kullanıyor. Caretta carettalar balıkçı tekneleri ve sürat teknelerinin çarpması nedeniyle yararlanabiliyor. Bizim asıl amacımız caretta carettaların nerelerde beslendiğini tespit ederek ona göre bir koruma oluşturmak. Eğer bir bölgede deniz kaplumbağası görünüyorsa o bölgede sorun yok demektir. Deniz kaplumbağaları bulunduğu bölgenin sağlıklı olduğunu göstermektedir. Deniz kaplumbağaları olmadığı zaman bir sorun var demektir. Caretta carettalardaki artış çok yüksek değil. Zaten hala hassas kategorisinde yer alıyor” dedi.

“SAROS KÖRFEZİ KENDİNE ÇEKİYOR”

Deniz kaplumbağalarının açık denizlerde 5-10 yıl kaldıklarını söyleyen Özdilek, “Caretta carettalar 40 santim olana kadar açık denizlerde kalır. Ondan sonra daha sığ alanlara göç ederler. Çanakkale kıyıları, özellikle Gökçeada kıyıları, Saros Körfezi kıyıları bakir, çok temiz ve çeşitlilik bakımından zengin alandır. Hayvanlar nerede yiyecek varsa oraya gidiyor. O yüzden carettalar burada sık görülüyor. Gökçeada kıyılarına giden deniz kaplumbağaları genellikle Yunanistan kıyılarına yuva yapan deniz kaplumbağaları. Girit Adası bölgesinde yuva yapan kaplumbağalar beslenmek için Çanakkale’ye gidiyor. Gökçeada kıyılarının, Saros Körfezi’nin güzelliği, çeşitliliği deniz kaplumbağalarını kendine çekiyor” diye konuştu. (DHA)

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ