Sakıp Sabancı Müzesi’nin Sabancı Vakfı desteğiyle bu yıl 10. kez düzenlediği Müzede Sahne, “Oyunlarla Dönüşüm” temasıyla 27-30 Ağustos arasında sanatseverlerle buluşmaya hazırlanıyor. Ayşe Draz’ın sanat yönetmenliğinde gerçekleşecek festival, müzenin farklı mekânlarını sahneye dönüştürerek tiyatro, performans, kukla tiyatrosu, fiziksel tiyatro ve farklı disiplinlerden üretimleri bir araya getiriyor. Müzenin bahçesine ve farklı alanlarına yayılan etkinlik, izleyiciyi yalnızca bir gösteriyi izlemeye değil ses, hareket, hikâye ve kolektif deneyim aracılığıyla oyunun dönüştürücü gücünü birlikte görmeye, duymaya, düşünmeye ve dönüşmeye davet ediyor. Bu yılki program, aynı zamanda Sakıp Sabancı Müzesi’nde devam eden “Yoko Ono: İçses ve İçyapı” sergisiyle de diyalog kuruyor.
İklim krizi başrolde
Festivalin açılış perdesi, 27 Ağustos’ta Sakıp Sabancı Müzesi Fıstıklı Teras’ta Édouard Louis’nin imzasını taşıyan “Bir Kadının Kavgaları ve Dönüşümleri” ile aralanıyor. Onur Ünsal’ın sahnelediği, Kemal Aydoğan’ın yönetmen koltuğunda oturduğu yapımın hemen öncesinde Fuayede Karşılaşmalar kapsamında çevirmen Ayberk Erkay’ın katılımıyla bir söyleşi, sonrasında ise ekip katılımlı bir söyleşi yer alıyor.
28 Ağustos’ta beş kişilik bir ailenin hayatına ortak olan bir muhabbet kuşunun gözünden bakan “Yıldız” seyirciyle buluşacak, oyun öncesinde Zeynep Günsür Yüceil ile oyun hakkında bir söyleşi gerçekleştirilecek.
İklim krizinin ve ekolojik dönüşümün yarattığı sarsıcı gerilimi sahneye taşıyan “9/8’lik Kıyamet” ise 28 Ağustos’ta tiyatroseverlerle bir araya gelecek. Oyun öncesinde Gülin Dede, sonrasında ise ekip izleyiciyle buluşacak.
Shakespeare’in Macbeth eserini mizah evrenine taşıyan Fiziksel Tiyatro Araştırmaları ve Fiziksel Tiyatro ve Komedi Okulu imzalı “Şatonun Altında”, 29 Ağustos’ta izleyiciyle buluşacak. Oyun öncesinde Özlem Hemiş, sonrasında ise ekiple söyleşi yapılacak.
Uluslararası festivallerde ilgi gören koreograf Begüm Erciyas imzalı ve Vietnam Savaşı karşıtı eylemleri nedeniyle hapsedilen Sam Melville’in Attica Cezaevi’nde yazdığı mektuplardan ilham alan “Attika’dan Mektuplar” ise 29-30 Ağustos’ta seyirciyi kolektif bir deneyime davet ediyor. Performans, tarih boyunca tutukluların sevdiklerine ulaşmak için kaleme aldığı mektuplar üzerinden hafıza, yalnızlık ve dayanışma kavramlarını düşünmeye açıyor.
Minik izleyiciler ve aileler için ise Pandora ile Truva Atı’nın hikâyesini kukla diliyle anlatan “Mitolojik Hikâyeler”, 28-29 Ağustos saat 14.00’te sahne alacak.
Doğal gözlemi ile dijital müzik
Atölye programında, Oğul Öner yürütücülüğündeki “Atlı Köşk’ün Ses Manzarası” ses yürüyüşleri ve haritalama çalışmalarını ziyaretçilere açarken; Yaz Güvenli ile Akın Orbay’ın yönettiği “Kuş Gözlem ve Dijital Müzik Üretimi Atölyesi” de doğa gözlemini dijital müzikle buluşturuyor. Programda “Homemade Aromaterapi ile Öz Koku Tasarım Atölyesi” de yer alıyor.
