Kelebek Magazin

Merkez Bankası: Gıda fiyatları tarihsel eğiliminin üzerinde arttı

Merkez Bankası, mart ayı enflasyon değerlendirmesinde gıda fiyatlarının kırmızı et ve işlenmiş et ürünleri öncülüğünde tarihsel eğiliminin üzerinde artış kaydettiğini belirtti.

Merkez Bankası (TCMB), Mart ayı Fiyat Gelişmeleri Raporu’nu yayımladı.

Raporda, gıda fiyatlarının kırmızı et ve işlenmiş et ürünleri öncülüğünde tarihsel eğilimin üzerinde artış kaydetti belirtilirken, “Aylık tüketici fiyatlarının seyrinde kira, yemek hizmetleri, eğitim ve paket turların etkisi de hissedildi” ifadelerine yer verildi.

Raporda martta Türk lirasındaki istikrarlı seyir ve ithalat fiyatlarındaki olumlu görünüme ek olarak, giyim ve ayakkabı sektöründe sezon indiriminin devam etmesinin etkisiyle, temel mal grubunda aylık fiyat artışının yavaşladığını bildirildi.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) dün mart ayı tüketici enflasyonu (TÜFE) verilerini açıklamıştı. TÜİK verilerine göre, TÜFE’deki değişim martta aylık yüzde 2,29, yıllık yüzde 50,51 olarak gerçekleşti.

MART AYI FİYAT GELİŞMELERİ RAPORUNDA ÖNE ÇIKANLAR

TCMB, dün yayımlanan verilerin ardından bugün Mart ayı Fiyat Gelişmeleri Raporu’nda enflasyon rakamlarındaki durumu değerlendirdi. Raporda şu vurgular öne çıktı:

* Tüketici fiyatları mart ayında yüzde 2,29 oranında artmış, yıllık enflasyon 4,67 puan azalışla yüzde 50,51 seviyesine gerilemiştir. Bu dönemde yıllık enflasyon tüm ana gruplarda düşüş kaydetmiştir.

* Enerji grubu fiyatları, kur ve emtia fiyatlarındaki görünüme paralel olarak ılımlı seyretmeye devam etmiştir.

* Türk lirasındaki istikrarlı seyir ve ithalat fiyatlarındaki olumlu görünüme ek olarak, giyim ve ayakkabı sektöründe sezon indiriminin mart ayında da devam etmesinin etkisiyle, temel mal grubunda aylık fiyat artışı yavaşlamıştır.

* Gıda fiyatları bu dönemde temelde kırmızı et ve işlenmiş et ürünleri öncülüğünde tarihsel eğiliminin üzerinde bir oranda artış kaydetmiştir.

* Aylık tüketici fiyatlarının seyrinde gıda ile öne çıkan bir diğer kalem olan hizmetlerde büyük ölçüde kira, yemek hizmetleri, eğitim ve paket turların etkisi hissedilmiştir.

* Mart ayında üretici fiyatları aylık artışı enerji fiyatlarında belirginleşen gerilemenin desteğiyle oldukça zayıflamıştır.

* Mevsimsellikten arındırılmış çekirdek göstergelerde Ekim 2021’den bu yana en düşük aylık artış oranı kaydedilmiştir.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ