Kelebek Magazin

Kreşe gitmek istemeyen çocuğa nasıl davranmalı, nasıl ikna edilir?

Kreşe gitmek istemeyen bir çocuğa sahip olmak, birçok ebeveyn için zorlayıcı bir deneyim olabiliyor. Çocuğunuzu kreşe gitmeye ikna etmek için sabırlı ve anlayışlı olmak gerekir. Çocuğunuzun endişelerini dinleyin ve ona kreşin ne kadar eğlenceli ve öğretici bir yer olduğunu anlatın. Ayrıca, kreşe gitmenin onun için yeni arkadaşlar edinmek ve ilginç aktiviteler yapmak anlamına geldiğini vurgulayın.

Kreş çocuğun aileden ilk kez ayrıldığı, sosyalleştiği ve becerilerini geliştirdiği bir kurumdur. Özellikle çalışan aileler ya da çocuğunun okul öncesi iyi bir eğitim almasını sağlamak için birçok ebevyn çocuklarını kreşe gönderme ihtiyacı duyabilir. Ancak kreşe gitmeyi reddeden çocuklar için kreş deneyimi bazen kabusa dönebilir. Peki kreşe gitmek istemeyen çocuğu nasıl ikna etmek gerekir? İşte yanıtları…

KREŞE GİTMEK İSTEMEYEN ÇOCUĞA NASIL DAVRANMALI?

Empati kurun: Çocuğunuzun hislerini anlamaya çalışın. Onun endişelerini ve korkularını dinleyin ve onları ciddiye alın.

Güven hissi verin: Çocuğunuza kreşe gitmenin güvenli ve eğlenceli olduğunu anlatın. Kreşte yeni arkadaşlar edineceğini ve ilginç aktiviteler yapacağını vurgulayın.

Seçenek sunun: Çocuğunuza kreşe gitmek gibi bir zorunluluk olduğunu ancak bazı konularda onun da söz sahibi olabileceğini belirtin. Mesela, kreşe giderken hangi oyuncaklarını yanında götüreceğini seçebilir veya birlikte sabah rutinini planlayabilirsiniz.

Olumlu bir atmosfer oluşturun: Sabahları huzurlu ve pozitif bir ortam sağlayın. Stres ve acele durumlarını önlemek için erkenden kalkın ve hazırlıkları önceden yapın.

Güven verici bir vedalaşma: Kreşe giderken çocuğunuza onu ne zaman alacağınızı ve onun güvende olduğunu tekrarlayın. Vedalaşma sürecini kısa ve olumlu tutun, uzun uzun ayrılma anları endişe yaratabilir.

Takdir edin: Çocuğunuz kreşe gitmeyi başardığında onu takdir edin ve gururlandırın. Başarılarını kutlayarak olumlu bir deneyim oluşturun.

Sabırlı olun: Her çocuk farklıdır ve bazıları yeni deneyimlere daha çabuk uyum sağlar. Sabırlı olun ve çocuğunuzun zamanla alışacağını unutmayın.

KREŞE GİTMEK İSTEMEYEN ÇOCUKLAR NASIL İKNA EDİLİR?

* Anne babasından ilk defa ayrılacak olan çocukların uzun süre böyle bir ayrılığa alışması zor olabilir. Bu nedenle başlangıçta kısa aralıklarla kreşe gitmesi daha faydalı olacaktır. 

* Çocuğunuz kreşe başlamadan önce okul için gerekli malzemeleri birlikte satın alarak onun kreşe daha heyecanlı gitmesini sağlayabilirsiniz.

* Oyuncak günlerinde istediği oyuncakları okula götürmesini sağlamak onun motivasyonunu arttırabilir.

* Gideceği kreşte tanıdığınız bir ailenin çocuğu varsa önceden arkadaşlık yapmalarını sağlayabilirsiniz. 

* Çocuğunuz kreşe başladığında orada öğreneceği birçok şey olduğunu ve becerilerinin gelişeceğini ona anlatın.

* Okula giderken giyeceği giysileri kendilerinin seçmesine izin verin.

* Çocuğunuzun verdiği tepkilere karşı anlayışlı olmak, şiddet kullanmaktan ve korkutmaktan kaçınılmalıdır.

* Ebevynlerin çocuğunu kreşe gönderme fikrinde kararlı olduğunu hissettirmeleri gerekebilir.

* Çocuğunuz kreşe başlamadan önce onun yeni bir hayata hazır olup olmadığından emin olmanız gerekir. Örneğin, kendi yemeğini yiyebiliyor olması, tuvalet eğitimini tamamlaması, paylaşmayı ve sosyal hayata hazır olması, ailesinden uzun saatler ayrı kalabiliyor olması gibi bazı durumlar çocuğunuzun kreşe başlarken daha kolay adapte olmasını sağlayabilir.

ETİKETLER:
BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ