Kelebek Magazin

Komana Antik Kenti’nde kazı çalışmaları başladı

Tokat’taki Komana Antik Kenti’nde kazı çalışmaları 13. yılına girdi. Prof. Dr. Burcu Erciyas, “Komana, Anadolulu bir tanrıça olan Ma’ya adanmış …

Tokat’taki Komana Antik Kenti’nde kazı çalışmaları 13. yılına girdi. Prof. Dr. Burcu Erciyas, “Komana, Anadolulu bir tanrıça olan Ma’ya adanmış. Bir ziyaret merkezi diyebiliriz. Hem festivallerin düzenlendiği, hem de ticaretin canlandığı bir yerleşim olarak dikkat çekiyor” dedi.

Komana Antik Kenti’nde kazı çalışmaları yeniden başladı.

Kazı çalışmalarında Helenistik Dönem’de ana tanrıça olarak nitelendirilen Ma’ya ithafen yapılmış olan mabetin gün yüzüne çıkartılması hedefleniyor.

Kazı Heyeti Başkanı Prof. Dr. Burcu Erciyas, aynı zamanda bir ticaret merkezi olarak da kullanılan Komana Tapınak Devleti’nde 6 bin kölenin çalıştığını söyledi.

Kazı Heyeti Başkanı Prof. Dr. Burcu Erciyas, aynı zamanda bir ticaret merkezi olarak da kullanılan Komana Tapınak Devleti’nde 6 bin kölenin çalıştığını söyledi.

Erciyas, “Komana, Anadolulu bir tanrıça olan Ma’ya adanmış. Helenistik Dönem’den itibaren bir ziyaret merkezi diyebiliriz. Hem festivallerin düzenlendiği, hem de ticaretin canlandığı bir yerleşim olarak dikkat çekiyor. Kazı çalışmalarını da bu kutsal merkezi ortaya çıkarmak üzere başlattık. Tapınak yapısını henüz ortaya çıkarmadık ama Hamamtepe denilen bölgede çok katmanlı bir yerleşim ortaya çıkarmaktayız. Geç Osmanlı Dönemi’nden başlayarak derinlere doğru indikçe erken Tunç’a kadar ulaşan bir katmanlaşmamız ve yerleşim tarihçemiz var” dedi.

İKİ HEDEFLERİ BULUNUYOR

Erciyas, bu sene yapılacak kazı çalışmalarında da iki hedefleri olduğuna işaret ederek, “Bunlardan bir tanesi geçen yıl garnizon olduğunu anladığımız yapının daha detaylı ortaya çıkarılması. İkincisi de yine Roma Dönemi’ne ait. Geçen yıl ortaya çıkardığımız yangın geçirmiş bir yapının içerisine inmek. Bu binanın içerisinde de çalışmalarımızı derinleştirmek istiyoruz” ifadesini kullandı. (İHA)

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ