Kelebek Magazin

Hastane döner sermayeleri alarm veriyor; Nöbet ücretleri ödenmedi

CHP Ankara Milletvekili Murat Emir, Kasım ayının ortasına gelinmesine rağmen Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde sağlık çalışanlarının Eylül …

CHP Ankara Milletvekili Murat Emir, Kasım ayının ortasına gelinmesine rağmen Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde sağlık çalışanlarının Eylül ayı nöbet ücretinin halen ödenmediğini açıkladı. Diğer hastanelerde de benzer sorunların yaşandığını belirten Emir, “Öncelik şirket hakedişlerine veriliyor. Sağlık çalışanlarının emeği görmezden geliniyor” dedi.

Emir, tıp fakültesi hastanelerinde sağlık çalışanlarının yaşadığı nöbet ücreti sorununu gündeme getirdi. Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi’ne bağlı İbn-i Sina ve Cebeci hastanelerinde hekimler de dahil olmak üzere sağlık çalışanlarının Eylül ayı nöbet ücretlerinin halen ödenmediğini belirten Emir, şunları söyledi:

“Ankara Üniversitesi’nde sağlık hizmetleri sınıfında 2 bin 729 kadronun bin 297’si halen boş. Bu nedenle sağlık emekçileri hizmetin sürekliliği için daha fazla nöbet tutuyor. Sağlık çalışanlarının nöbet ücretleri de döner sermaye bütçesinden ödeniyor. Bugün hastanelerde yemek hizmetinden görüntüleme hizmetine kadar birçok hizmet şirketler tarafından yürütülüyor.

CHP Ankara Milletvekili Murat Emir

ÖNCELİK ŞİRKETLERE VERİLİYOR

Hastane yönetimleri önceliği şirket hakedişlerine verdiği için sağlık çalışanlarına sıra gelmiyor. Kasım ayının ortasına geldik ancak Ankara Üniversitesi’nde sağlık çalışanlarının nöbet ücretleri ödenmedi. Bu bir hak gaspıdır. Üstelik dönüp Ankara Üniversitesi’nin döner sermaye gelirine bakıyoruz. Sayıştay raporuna göre 2021 yılında 363 milyon TL kar elde edilmiş. Bu da elde edilen gelirin sağlık emekçilerine değil, öncelikle şirketlere verildiğini gösteriyor.

İSTİHDAM YERİNE DAHA FAZLA NÖBET

Bu durum hastanelerde geldiğimiz çarpık düzeni de ortaya koyuyor. İktidar, sağlık çalışanının emeğini sömürmeye devam ediyor. Aslında bütün bunlar AKP’nin üniversite hastanelerini çökertme planının bir parçası. Bugün bir hemşirenin maaşının saatlik karşılığı 90 TL. Ama o hemşire nöbet tuttuğunda bir saatlik nöbet için 30 TL alabiliyor, onu da zamanında alırsa. Yani iktidar ihtiyaç doğrultusunda sağlık emekçisi istihdam edeceğine, sağlık çalışanlarına yönelik nöbet uygulamasını bir fırsat olarak görüyor. Bu nedenle başta üniversiteler olmak üzere kamu sağlık kurumlarında sağlık emekçileri ağırlaşan nöbet sorunu ile baş edemiyor.”

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ