Kelebek Magazin

Enflasyon oranı ne zaman açıklanacak? Mart ayı enflasyon beklentisi…

Geçtiğimiz ay gıda ve hizmet fiyatlarında meydana gelen yükselişler nedeniyle enflasyonun Mart ayında yüzde 3.5 artması, yıllık enflasyonun ise yüzde 69.1 seviyesine çıkması beklentisi oluştu. Mart ayı enflasyon oranı 3 Nisan 2024 Çarşamba günü saat 10.00’da açıklanacak.

Yıl başında yapılan fiyat ayarlamaları ve asgari ücret zammının etkisiyle Ocak ayında TÜFE aylık %6.7 ile belirgin bir artış gösterirken yıllık olarak %64.86 seviyesinde gerçekleşmişti. Şubat ayında ise fiyat artışlarının birikimli etkisiyle beklentilerin üzerinde %4.53 arttı ve yıllık %67.07 olarak gerçekleşti. Geçen yıl gerçekleşen genel seçimlerin ardından Haziran ayından beri cumhurbaşkanı destekli sıkılaştırmanın sonucu olarak TCMB politika faizini %8.5 seviyesinden %45’e yükseltmişti. Fakat enflasyon görünümündeki bozulmayı dikkate alan TCMB geçen hafta bir haftalık repo faizini 500 baz puan daha arttırarak %50 seviyesine çıkardı. Tahminleri aşan ve çekirdek göstergelerin yüksek seyrini koruduğunu gösteren Şubat ayı enflasyon verilerinin ardından enflasyon beklentileri gittikçe TCMB’nin %36 düzeyinde olan yıl sonu tahmininden uzaklaşacak şekilde yukarı revize ediliyordu.

ENFLASYON ORANI NE ZAMAN AÇIKLANACAK?

Mart ayı enflasyon oranı 3 Nisan 2024 Çarşamba günü saat 10.00’da açıklanacak.

ENFLASYON ORANI BEKLENTİSİ NE KADAR, NE OLUR?

Tüketici Fiyatları Endeksi’nin (TÜFE) Mart ayında gıda ve hizmetler fiyatlarındaki
artışın katkısıyla aylık %3.5 artması, yıllık TÜFE’nin ise %69.1 seviyesine yükselmesi bekleniyor.

Reuters’ın 11 ekonomistin katılımıyla gerçekleştirdiği ankete göre, enflasyonun 2024’ün sonunda ise Merkez Bankası’nın (TCMB) %36 tahminlerinin oldukça üstünde %43.75 seviyesinde bekleniyor.

Reuters anketinde Mart’ta yıllık enflasyon tahminleri %68.20 ila %70.54 arasında bulunurken, aylık tahminler ise %3 ila %4.42 aralığında şekilleniyor. Ankette yılsonu tahmin aralığı ise %40.1 ve %48 aralığında seyrediyor. 

TCMB, yayınladığı para politikası kurulu toplantı özetlerinde öncü göstergelerin Mart ayında enflasyonun ana eğiliminde yavaşlamaya işaret ettiğini fakat buna rağmen ana eğilimin enflasyon raporunda öngörülen düzeyin bir miktar üzerinde olduğunu açıkladı. TCMB, aynı zamanda Mart ayında temel mal grubunda, gıda fiyatlarında ve hizmetler kalemlerinde fiyat artışlarının görüldüğünü ve kur ve emtia fiyat gelişmeleri, dirençli seyreden yurt içi talep ve ramazan ayına özgü bir önceki aydan sarkan unsurların etkisi hissedildiğini belirtmiştir. 

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ