Kelebek Magazin

DSİ: Tedbir alınmazsa Eğirdir Gölü ikiye ayrılacak

Devlet Su İşleri Su Yönetimi Genel Müdür Yardımcısı Yakup Karaaslan, tedbir alınmazsa Türkiye’nin ikinci en büyük tatlı su gölü olan Eğirdir Gölü’nde su seviyesinin 913 metreye gerileyeceği ve gölün ikiye ayrılacağını söyledi.

Devlet Su İşleri Su Yönetimi Genel Müdür Yardımcısı Dr. Yakup Karaaslan, iklim değişikliğinin su kaynaklarına olası etkileri, iyi ve kötü durum senaryoları ile alınması gereken tedbirleri aktardı.

“YÜZDE 50 SINIRLI SULAMAYA BAŞLARSAK KURTARIYORUZ”

Karaaslan gerekli tedbirlerin alınmasının önemli olduğunu belirterek, “İklim değişikliğinin su kaynaklarına etkisiyle ilgili çalışma yaptık. 2030 yılında Türkiye’de nüfus yüzde 10 artacak ve su kaynaklarımızın potansiyeli de yüzde 20 azalacak. Gerekli tedbirleri almazsak 2030 yılında maalesef su fakiri ülke durumuna düşeceğiz. Isparta’ya gelecek olursak 2021 yılındaki kuraklık yaşanırsa 2028 yılında Eğirdir Gölümüz maalesef 913 metreye geriliyor ve göl ikiye ayrılıyor. 2021 yılındaki gibi kuraklık yaşamazsak ve hiçbir tedbir almazsak göl yine 913 metreye geliyor ve ikiye ayrılıyor. Yüzde 50 sınırlı sulamaya şimdiden başlarsak gölü kurtarıyoruz. Mutlaka başlamamız gerekiyor. Daha sonra ise sulamaların rehabilitasyonu ve damlama sulamaya geçmemiz gerekiyor” dedi.

“YETERLİ SU MİKTARINA SAHİP DEĞİLİZ”

Isparta’nın yağış rejimi bakımından kurak sayılabilecek bölgeler arasında yer aldığını söyleyen Vali Aydın Baruş ise “Mevcut elimizdeki tarımsal potansiyeli de düşündüğümüzde yeterli su miktarına sahip olabildiğimiz söylenemez. Bu nedenle sahip olduğumuz kaynakların verimli kullanımı son derece önem taşımaktadır. Su kaynaklarının verimli şekilde kullanılması ve geleceğe ilişkin su yönetme konusunda önemli kararların alınması bakımından İl Su Kurulları kuruldu” diye konuştu.

 

ETİKETLER:
BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ