Kelebek Magazin

DenizBank Genel Müdürü Hakan Ateş: Önemli olan enflasyonun tek haneye inmesi

DenizBank Genel Müdürü Hakan Ateş 12. Uluslararası Resort Turizm Kongresi kapsamında gazetecilerle bir araya gelerek soruları yanıtladı. Son …

DenizBank Genel Müdürü Hakan Ateş 12. Uluslararası Resort Turizm Kongresi kapsamında gazetecilerle bir araya gelerek soruları yanıtladı.

Son dönemde uygulanan politikaların ekonomiye etkilerine ilişkin değerlendirmelerde bulunan Ateş, “Özellikle seçime doğru gidilen bir dönemde istihdamın azalmaması, büyümenin de sürdürülebilmesi önem arz ediyor. Türkiye, geçen yıl yüzde 11 ile dünyada en fazla büyüyen ülkelerdendi. Bu yıl da büyümede yüzde 5,5 sürpriz değil ki bu rakamla dünyada yine ön sıralarda olacağımızı şimdiden söyleyebiliriz” ifadelerini kullandı.

Ateş, cari açık tarafında ise biraz problem olduğunu dile getirerek, “Cari açığımızın milli gelire oranı yüzde 5’ler civarında. Bu finanse edilebilir. Zaten bunun finanse edilememesi hali geçmişte yaşanan krizlerdir. Bizim makrolarımız böyle bir durumu göstermiyor” dedi.

‘DÖVİZLERİMİZİ MERKEZ BANKASI’NA DEPO VERİYORUZ’

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın rezervlerine ilişkin de sorulara yanıt veren Ateş, “Alınan makroihtiyati tedbirlerle büyük ölçüde çözülmüş durumda. Merkez Bankamız diyor ki; ‘Getir dövizlerini benle swapla.’ Biz de dövizlerimizi Merkez Bankamıza depo veriyoruz. Bir de munzam karşılıklar hayli yükseldi. Bugün döviz tevdiat hesaplarının munzam karşılığı yüzde 25. Bu da siz bana 100 dolar mevduat getirdiğinizde bunun 25 dolarını benim Merkez Bankası’na götürdüğüm anlamına geliyor” dedi.

‘ÖNEMLİ OLAN ENFLASYONUN TEK HANEYE DÜŞMESİ’

Makroihtiyati tedbirler oluşturup enflasyonun bu kadar yüksek seyrettiği bir ahvalde, para piyasalarının bu kadar düşük faizle sürdürülmesinin çok zor bir iş olduğunu da ifade eden Ateş, “Faiz oranında tek hanedeyiz ama önemli olan gerçek anlamda enflasyonun tek haneye düşürülmesi” dedi.

Ateş şöyle devam etti; “Biz bu ülkede 2004’te yüzde 7-8’lere çektiğimiz enflasyon ve yüzde 5’lerin üzeri büyüme ile uzun süre devam ettik. Daha sonraki dönemde de 2010’dan itibaren faiz oranımızı enflasyonla dengeleyerek yurt dışına reel faiz ya hiç ödememişiz ya yüzde 1-2 ödemişiz”

‘ENFLASYON EN BÜYÜK DÜŞMANDIR’

Enflasyonun baz etkisi ile yüzde 40-50’lere düşebileceğini ifade eden Ateş, “Ama bu yeterli değil. Çünkü bir de yapışkan enflasyon diye bir şey var. Hatırlayın 1980-1990’ları… Enflasyon yüzde 35, 40, 60 seviyelerindeydi. Fukaralaştık, yatırımlar geriledi, hiçbir altyapı yapılamadı. Enflasyon sizin bütün varlığınızı yiyip bitiriyor. En büyük düşman enflasyondur” şeklinde konuştu.

Yaklaşan seçim döneminde ekonomiyi daraltıcı tedbirleri almanın kolay olmayacağını savunan Ateş, “Dolayısıyla bu politikalar, en azından seçime kadar böyle sürebilir. Sonrasında tercihen enflasyonun kalıcı tedbirlerle düşürülmesi zaruri. Seçim sonrası ilan edilecek orta vadeli planla enflasyonun dizginlenip istikrarlı büyümeye dönülmesi ile yatırımcı iştahı geri döner diye düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

‘TURİZM YATIRIMLARI DURMA NOKTASINA GELDİ’

Turizm sektörünün, Türkiye ekonomisinde istihdama yüzde 14’lük katkısı ve cari açığın kapatılması açısından kritik olduğunu vurgulayan Ateş, bu anlamda kongreden çıkacak başlıkların yakından takip edilmesi gerektiğini söyledi.

Ateş, Türkiye’de turizm yatırımlarının durma noktasına geldiğini, son 4-5 yılda 2-3 milyar dolarlık bir yatırım yapıldığını ifade ederek, “Turizm yatırımlarında 2015’e kadar 10 milyar dolar civarındaydık. O tarihten sonra yaşanan bazı talihsizlikler nedeniyle turizm yatırımları inişe geçti” dedi.

Bankacılık sektörünün turizme yönelik kredilerinin de azaldığnı ifade eden Ateş, “Bizim sektöre verilen kredilerdeki payımız yüzde 18 düzeyinde ve özel bankalar arasında açık ara birinciliğimiz devam ediyor ama daha önce bunu 3,3 milyar dolar kredi vererek elde ederken, TL kredilere dönüşümün de etkisiyle bu rakam artık 2,3 milyar dolar seviyelerine geriledi” diye konuştu. (AA)

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ