Kelebek Magazin

Burdur Gölü’nün tükenişi…

Burdur Gölü’nün özellikle hızla kuruyan batı kısmı, biyomühendis Hüseyin Çağlar İnce’nin kadrajına takıldı. İstanbul’dan Antalya’ya uçakla her gidişi sırasında Burdur Gölü’nü fotoğrafladığını belirten İnce, “Kuşlar bize birçok şeyi söylüyor, aslında gölde yaşamın bittiğinin de bir göstergesi. Gölün kuruduğu, çekildiği de zaten çok net görülüyor” diye konuştu.

Burdur Gölü gün geçtikçe kuruyor. Buharlaşma, kirlilik, yapılan on binlerce sondaj, gölü besleyen derelere inşa edilen gölet ya da barajlar nedeniyle kuruyan gölün Isparta’ya sınırı kayboldu. Özellikle batı kısmı büyük ölçüde kuruyan Burdur Gölü’nün son halini uçaktan fotoğraflayan biyomühendis Hüseyin Çağlar İnce, bu göl bittiğinde Antalya’ya kadar su kaynaklarının da tükeneceğini söyledi. İnce, “Antalya’nın içme suyu kaynaklarının büyük bölümü. Kuzey Antalya’nın sulama suyu da dahil. ‘Aman göl biter mi’ demeyin. Evet biter” dedi.

İstanbul’dan Antalya’ya uçakla gidişi sırasında Burdur Gölü’nü fotoğrafladığını belirten İnce, genellikle cam kenarını tercih ettiğini söyledi. Son 15 yıldır hem gözlem yapan hem de fotoğraf çeken İnce’nin 2014’te ve geçen hafta uçaktan çektiği iki fotoğraf arasındaki fark ise tehlikeli boyutu bir kez daha gözler önüne serdi.

İnce, “İnsanlar, bu tür kaynakların sınırsız olduğunu düşünüyor fakat bir anda yok olabiliyor. Mesela Akşehir Gölü ile Göl Marmara. İnsanlar kayıklarını bile gölden alamadı, ortasında kaldı. Toroslar karstik yapıda olduğu için bu göller yer altı su kaynaklarının şamandırası gibi. Onlar bittiğinde tüm yer altı su kaynakları da etkileniyor. Burdur Gölü de Toroslar’ın en üst seviyelerindeki göllerden biri ve Antalya bölgesini direkt etkiliyor. Son 15 yıllık gözlemimde Burdur Gölü’ndeki azalma, yağış çok olan yıllarda bile hep devam etti” diye konuştu.

KUŞLAR DA TERK ETTİ

Kuş gözlemciliği de yapan Hüseyin Çağlar İnce, “Burdur Gölü’nde 2009 yılındaki kuş gözlemine katıldığımızda kış ortası kuş sayımında 80 bin su kuşu saymıştık. Uçaktaki bu görüntüden sonra verileri taradım. 2018 ve 2019 yılındaki sayımlarda 5 binlere kadar düşmüş. İnanılmaz düşüş var. 1969 yılındaki veride ise 330 bin su kuşu olduğunu görüyoruz. 2009’a gelindiğinde bu sayı 80 bine düşmüş ve ‘Çok kuş var’ diyorduk fakat bugün 5 bin. Kuşlar bize birçok şeyi söylüyor, aslında gölde yaşamın bittiğinin de bir göstergesi. Gölün kuruduğu, çekildiği de zaten çok net görülüyor” ifadelerini kullandı. (DHA)

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ