Kelebek Magazin

Bilimsel araştırma: Sık idrara çıkan erkeklere kolay tedavi

Yapılan bir araştırma, genellikle kadınlara önerilen pelvik taban egzersizlerinin sık idrara çıkma ihtiyacı duyan erkeklere de fayda sağlayabileceğini buldu.

Dünya üzerinde milyonlarca erkek tuvalete giderken tereddüt etme, zorlanma, sık idrara çıkma isteği ve mesaneyi etkili bir şekilde boşaltma sorunları gibi durumlardan muzdarip.

Genellikle yalnızca şiddetli semptomları olanlara ameliyat tavsiye edilirken, bazı kişilere de yan etkileri bulunan ilaç tedavisi uygulanabiliyor. 

Artık uzmanlar, pelvik taban egzersizlerinin, bir telefon uygulaması aracılığıyla davranışsal terapiyle birleştirildiğinde semptomlarda önemli bir iyileşmeye yol açabileceğini ve hatta mevcut tıbbi tedavilerden daha etkili olabileceğini keşfetti.

Almanya’daki Freiburg Üniversite Hastanesi’nden bir ekip, çeşitli derecelerde mesane boşalma bozukluğu çeken 18 yaş üstü 237 erkeği çalışmaya aldı.

Ancak yalnızca yarısına uygulama tabanlı terapiye erişim izni verildi. Katılımcılardan bir idrara çıkma günlüğü kaydetmeleri ve semptomlarının ciddiyeti ve genel yaşam kaliteleri hakkında anketleri doldurmaları istendi.

12 hafta sonra, deneme, uygulama tabanlı terapi verilen katılımcıların semptomlarında ve yaşam kalitesi ölçümlerinde kontrol grubuna kıyasla önemli bir iyileşme olduğunu buldu.

Çalışma, uygulama tabanlı tedavinin tıbbi tedaviden daha etkili olduğunu ortaya çıkardı.

İLAÇLARDAN ÇOK DAHA ETKİLİ

Araştırmayı yöneten Profesör Christian Gratzke, “Sık idrara çıkma isteği ve mesaneyi boşaltma sorunları, erkeklerde idrar yolu enfeksiyonlarından sonra gördüğümüz en yaygın idrar sorunlarıdır.”

“Bazı ilaçlar mevcut olmasına rağmen etkili olma eğiliminde değiller ve şu ana kadar fizyoterapiyi destekleyecek çok az veri mevcuttu.”

“Artık bu verilere sahip olduğumuzdan eminiz ve bu terapi biçimini dijital olarak kullanılabilir hale getirmek, her gün mesanelerini boşaltma sorunlarıyla mücadele eden milyonlarca erkek için oyunun kurallarını değiştirebilir.” dedi.

Mesane boşalma bozuklukları 30 yaşından itibaren ortaya çıkıyor ve genellikle 50 yaşın üzerindeki erkeklerin büyük bir kısmını etkiliyor.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ