Kelebek Magazin

Yüksek yağlı beslenme alzheimer ve kaygıya neden oluyor!

Yeni araştırmalar, yağlı yiyeceklerin yalnızca belinizi genişletmeyle kalmayıp, aynı zamanda Alzheimer hastalığını ağırlaştırabileceğini …


Yeni araştırmalar, yağlı yiyeceklerin yalnızca belinizi genişletmeyle kalmayıp, aynı zamanda Alzheimer hastalığını ağırlaştırabileceğini, depresyon ve kaygıya neden olabileceğini gösteriyor.

UniSA nörobilimcileri Profesör Xin-Fu Zhou ve Doçent Doktor Larisa Bobrovskaya tarafından yürütülen uluslararası bir araştırma, 30 hafta boyunca yüksek yağlı bir diyetle beslenen fareler arasında açık bir bağlantı kurarak diyabete neden oldu ve daha sonra anksiyete geliştirme dahil bilişsel yeteneklerinde bozulma oldu.

Bozulmuş bilişsel işlevi olan farelerin, beyin değişikliklerinin neden olduğu zayıf metabolizma nedeniyle aşırı kilo alma olasılıkları daha yüksekti.

UniSA nörobilimci ve biyokimyacı Doçent Larisa Bobrovskaya, araştırmanın, 2050 yılına kadar 100 milyon vakaya ulaşacağı tahmin edilen, kronik obezite ve Alzheimer hastalığı ile ilişkilendiren artan kanıtlara katkıda bulunduğunu söylüyor.

Doç. Dr. Bobrovskaya, “Obezite ve diyabet, merkezi sinir sistemini bozarak psikiyatrik bozuklukları ve bilişsel gerilemeyi şiddetlendiriyor. Bunu farelerle yaptığımız çalışmada gösterdik” diyor.

Çalışmada, fareler, sekiz haftalıktan başlayarak 30 hafta boyunca standart bir diyete veya yüksek yağlı bir diyete rastgele ayrıldı. Gıda alımı, vücut ağırlığı ve glikoz seviyeleri, glikoz ve insülin tolerans testleri ve bilişsel işlev bozukluğu ile birlikte farklı aralıklarla izlendi.

Yüksek yağlı diyetle beslenen fareler çok kilo aldı, insülin direnci geliştirdi ve standart bir diyetle beslenenlere kıyasla anormal davranmaya başladı.

Genetiği değiştirilmiş hastalığı olan fareler, yüksek yağlı diyetle beslenirken beyinlerinde önemli bir biliş bozulması ve patolojik değişiklikler gösterdi.

Doç. Dr. Bobrovskaya, “Obez bireylerin depresyon geliştirme riski yaklaşık yüzde 55 artar ve diyabet bu riski ikiye katlar” diyor.

“Bulgularımız küresel obezite salgınını ele almanın öneminin altını çiziyor. Obezite, yaş ve diyabet kombinasyonunun bilişsel yeteneklerde, Alzheimer hastalığında ve diğer akıl sağlığı bozukluklarında düşüşe yol açması çok muhtemel.”

Makale Kaynağı:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ