Kelebek Magazin

Diyetinize Eklemeniz Gereken 10 A Vitamini Zengin Gıda

Bağışıklık sisteminizi desteklemek istiyorsanız, yeterli miktarda A vitamini aldığınızdan emin olun. Birçok gıdada doğal olarak bulunan A …


Bağışıklık sisteminizi desteklemek istiyorsanız, yeterli miktarda A vitamini aldığınızdan emin olun. Birçok gıdada doğal olarak bulunan A vitamini, görüşünüzü keskin ve cildinizi temiz tutmasıyla bilinir, ancak aynı zamanda bağışıklık güçlendirmenin harika bir yoludur.

Beslenme uzmanları, A vitamini açısından zengin yiyecekleri ve günlük gereksinimlerinizi karşılayabilmeniz ve diyetinize biraz renk katabilmeniz için bunları en iyi şekilde nasıl hazırlayabileceğinizi açıklıyor.

Kadınlar için önerilen günlük A vitamini miktarı 700 mikrogramdır (mcg veya µg). Sırasıyla, hamile kadınlar için önerilen günlük A vitamini miktarı, yaşa ve trimestere bağlı olarak 750 ila 770 mikrogram (mcg veya µg) arasındadır. Erkekler için önerilen günlük A vitamini miktarı 900 mikrogram (mcg veya µg) arasındadır. Yaş ve cinsiyete bağlı olarak çocuklar için 300 ila 700 mikrogram (mcg veya μg) önermektedir.

Dikkat: Akut aşırı doz “bulantı, kusma ve vertigo” ile sonuçlanabileceğinden, çok fazla A vitamini tüketmekten kaçınmanız çok önemlidir. A vitamini yağda çözünen bir vitamindir ve fazlası karaciğerinizde depolanır, bu da yağda çözünen vitaminleri aşırı dozda almayı kolaylaştırır (suda çözünen vitaminlerin fazlası idrar yoluyla atılır). Sürekli olarak çok fazla A vitamini tüketirseniz, karaciğer hasarı, eklem ağrısı veya doğum kusurları gibi durumlarla karşılaşabilirsiniz.

Diyetinize Eklemeniz Gereken 10 A Vitamini Zengin Gıda​

Beslenme uzmanlarımıza göre açısından doğal olarak zengin 10 gıda ve porsiyon önerileri için okumaya devam edin.

1. Peynir​


Lezzetli ve doyurucu bir atıştırmalık olan peynir, günlük A vitamini dozunuza ulaşmanıza yardımcı olabilir. Bir dilim çedar peyniri, günlük önerilen A vitamini değerinin yaklaşık %6’sını içerir. Uzmanlar doymuş yağ içeriğinden dolayı peyniri ölçülü yemenizi tavsiye ediyor.

2. Yumurta​


Bir yumurta, önerilen günlük A vitamini değerinin yaklaşık %16’sını içerir. Uzmanlar yumurtalarınızı taze sebze ve şifalı bitkiler ile karıştırarak hazırlamanızı tavsiye ediyor. Bu şekilde çok çeşitli sağlıklı bitki besinlerini tüketmiş olursunuz.

3. Yağlı balık​


Uzmanlar yağlı balıkların de dahil olmak üzere birçok sağlık yararı sağladığını söylüyor. “Somon balığı gibi bir yağlı balık filetosu, önerilen günlük A vitamini değerinin yaklaşık %2-3’ünü içerir. Bu balıklar ayrıca omega-3’te yüksektir. Yağ asitleri, beyin ve kardiyovasküler sağlığı destekleyen ve A vitamininin biyoyararlanımını artırmaya yardımcı olacak anti-inflamatuar bileşiklerdir.

4. Karaciğer​


Organ etleri, temel besinlerin hazinesidir. Karaciğer çok yüksek A vitamini içeren bir besindir, o kadar ki hamile kadınlara bundan kaçınmaları tavsiye edilir. 30 gram tavuk ciğeri günlük önerilen A vitamini değerinin yaklaşık %62’sini içerir.

5. Süt​


Süt ürünleriyle ilgileniyorsanız, süt A vitaminini diyetinize almanıza yardımcı olabilir. Bir fincan tam yağlı süt, A vitamini için önerilen günlük değerin yaklaşık %5’ini içerir. Bazı insanlar keçi veya koyun sütünün sindirimi inek sütünden daha kolay bulur.

6. Havuç​


Annenin sana vizyonuna yardımcı olması için havuç yemeni söylediğini hatırlıyor musun? Havuç, vücudun A vitaminine dönüştürdüğü yüksek beta-karoten içeriği nedeniyle göz sağlığına faydalarıyla ünlüdür. Bir havuç, günlük önerilen A vitamini değerinin %200’ünden fazlasını içerir, ancak provitamin formundadır. Sebzeler ve meyveler A vitamini kaynaklarıdır, çünkü potansiyel olarak zararlı vitamin miktarı düzenlenir.

7. Ispanak​


Ispanak bitki bazlı harika bir A vitamini kaynağıdır. Bir fincan ıspanak, karotenoidler şeklinde günlük önerilen A vitamini değerinin %56’sını içerir.

8. Mango​


Kendinizi A vitamini ile tedavi etmenin lezzetli ve ferahlatıcı bir yolu mangodur. Bir fincan küp mango, önerilen günlük A vitamini değerinin yaklaşık %25’ini sağlar. Bu tropik meyveyi hindistancevizi yağı ile bir smoothieye eklemek vitamin emilimini artıracaktır. Mango en iyi olgunlaştığında yenir, ancak donmuş mango da cazip bir seçenektir. Doğal olarak tatlı mango, vücudun A vitaminine dönüştürdüğü beta-karoten bakımından yüksektir.

9. Papaya​


Papaya A vitamini almanın bir başka lezzetli yolu da bu lezzetli meyveyi smoothie yapmaktır. Bir fincan papaya, günlük önerilen A vitamini değerinin yaklaşık %31’ini içerir. “Papaya bağırsak sağlığını destekleyen sindirim enzimleri içerir. Papaya’nın canlı renginin, özellikle bu meyvede biyolojik olarak bulunan ve A vitaminine dönüşen beta-karotenden kaynaklanır.

10. Kayısı​


A vitamini açısından zengin olan kayısı çeşitli şekillerde tüketilebilir. Bir kayısı, günlük önerilen A vitamini değerinin yaklaşık %13’ünü içerir. Kayısı özellikle lif açısından zengindir. Kurutulmuş olarak yiyebilirsiniz. Bir avuç kuru kayısı, hareket halindeyken harika bir atıştırmalıktır.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ